23 Ağustos 2011

Wicked World

Avrupada artık entegre olmak da yetmiyor, asimile olmalı diye zorluyor yetkililer. Dolayısıyla zamanla Hollanda da herkesin nihayi kararı vatana kesin dönüş olacaktır. Açıkcası durum bunu gösteriyor, ancak maddiyat büyük bir etken olduğu için bir çoğumuzun buralarda kalmaya elleri mahkum. Fakat hayat gittikçe zorlastığı için bu ebedi olamaz ve zamanla geri dönüş kaçınılmaz görünüyor.

Tabii ki Türkiye'ye nazaran Hollanda da hayat standartları daha yüksek, ama bu seni nereye kadar tatmin ede bilir ?  Insanları, yaşam tarzları, doğa, iklim vesaire gibi şeylerde çok önemli. Iki kültür arasında büyük çatışma olduğu aşikar,  ve adapte olmakta zorluk çekebiliyorsunuz. Bu araf zamanla kaç kişinin yolunu kaybetmesine yol açmıştır bilinmez. 

Hollanda diğer Avrupa ülkelerine göre ütopianist bir hava sergiler, dışarıya doğru hoşgörülü, toleranslı ve hümanist görünür. Bu kısmen doğru, fakat burada yaşayan Türkler için hiçte öyle değiller. Tabii istisnalar elbette vardır, ama hangimiz 'isinize gelmiyorsa kendi ülkenize dönün' cümlesini duymadı ki bu cümle sansürlü halidir. Yani ne yaparsanız yapın, ne kadar asimile olursanız olun, siz buraya ait değilsiniz ve size bunu her fırsatta zevkle hatırlatırlar. Ancak siz Türkiye'ye de ait değilsiniz. Orayada uyum sağlayamıyorsunuz ve bu kez orada dışlanılıyorsunuz. Peki ne etmeli, nereye gitmeli ?!

Gerçek şu ki, Türkiyede Avrupalı, Avrupa'da Türksünüz, araftasınız.

Bu yazımı şimdlik bir başlangıç olarak atıyor, zamanla diğer konularıda ele almayı düşünüyorum.

Avrupada;

- yaşamak
- öğrenci olmak
- kadın olmak
- Türk olmak
- müsliman olmak
- ölmek


Ollanda Not - Bknz. Ebubekir Sifil hocanın bu konuda ki fetvası: "Avrupa'da yaşamak haram" Anlayacağınız, dönmek şart ..

22 yorum:

  1. konu çok kapsamlı ama gerçekten de çok önemli. eğer farklı bir kültürde yaşamak gerekecekse.. bu kesinlikle bazı şeyleri göze almak demek.. ya tam ortasında olmak lazım çemberin.. ya da tam dışında.. kenarına olmak baş döndürür sadece..

    YanıtlaSil
  2. @ fkh - aslinda bir cok konulari ele almak istiyorum fakat ozaman cok uzun ve sikici bir yazi olacakti. bugun sadece bir kick off yapmak istedim ..

    olay iste 'bazi seyleri goze almayi' asiyor, assimile process'i baslatilmis, bir kopus sozkonusu ..

    oyle iste ..

    YanıtlaSil
  3. Tam anlamıyla arafta kalmak oluyor.Ne denir ki yaşayan bilir işte...

    YanıtlaSil
  4. Ben hiç gimedim ki bilemiyorum araftamı kalır insan noolur :/

    YanıtlaSil
  5. @ inan - insan bir cikmaza surukleniyor .. zamanla konuyu iyice ele alip acmaiyi dusunuyorum ama gunumuzde avrupa o kadar buyutuluyor ki, sanki hersey gurda gulluk gulistanlik. tr sartlarina gore belki oyle, ama tr o kadar insanin aragmen bir sekilde ayakta durabiliyorsa ayakta alkislamak lazim .
    burasi cok 'mild' ve neredeyse (abartisiz) her sey mubah. Zaten hollandanin ne cenneti oldugunu hepimiz biliyoruz.. genclerimiz kayiyor bosluktan dolayi ..

    YanıtlaSil
  6. @ ribellioses - kisa bir sure - gezmek staj vs icin burasi ideal. tavsiye ederim ama yasamak icin cok soguk, apathic bir ulke.

    tam anlami ile birey olamiyorsun, burada daima bir yabancisin. ne olursa olsun yabancisin. ee tr yi de tatillerden biliyrouz, aslinda orada da yabanciyiz. yani iki tarafi da benimseyememisiz.
    araf ..

    YanıtlaSil
  7. hee sen ondan onu örnek verdinn :) daşlar yerine oturdu hı hı evet :)

    YanıtlaSil
  8. Uzun yıllar Roma da yaşadım, daha öncesi USA de.

    Anlatmak istediğini çok iyi anladım LOLAM.
    Ne onlar gibi olabiliyorsun, ne de özünde olduğun gibi.Hiçbir yere ait hissedemedim kendimi, yapamadım.

    yaşamak-öğrenci olmak-kadın olmak-Türk olmak- müslüman olmak- ölmek...
    bunların hepsi ama hepsi çok zor;kimliğin o zorluğun nedenini açıklayacaktır.

    YanıtlaSil
  9. Gezi duraklarımızdan biride Amsterdam' dı.Oradaki yabancılara karşı gelişmiş havayı hissedebiliyor insan..
    Kırmızı Çizgi denilen mekanları da gördük ve artık turislerin gezdirildiği yani müze gezer gibi izleyerek geçiyorsun yaşamlarından..Kadınlar vitrinlerde sex gösterisi yapıyorlar gençlerde her türlü içecek bulunuyor.Girdiğin heryerde materyelleriyle birlikte çerez gibi satılıyor.
    Hava çok yağmurluydu.Bir Türkiye aşığı Hollandalı şemsiyesi ile bizi bir kafeye kadar korumaya aldı.Bizde TÜRKİYE'yi unutmayın yine gelin dedik..insanız sonuçta her yerde her şeyi görebiliyorsun..Ama en kötüsü Arafta olmak..Onu Belçikada kaldığım sene çok iyi öğrendim.Tabii ki Türk gençlerinin sıkıntılarını duyarak..:)

    YanıtlaSil
  10. @ balikim - italya kulturu turk kulturune cok yakin, insanlari da. benoraya gidince kendimi hic avrupada gibi hissetmiyorum dolayisiyla her defasinda zevkle gidiyorum. usa ona nazaran daha soguk empati yoksunu diye dusunuyorum.

    zor olmasinin sebebi belkide israrla bir kimlik secmek zorunda kaldigimiz icindir. yarim asirdir burada turkler var (muslimanlar var) ve her ramazanda ayni sorular ayni aptal sakalar ayni gicikliklar .. ve yillar gectikce fevrilesiyor tepkileri .. ki dusun bu buyuk sehirlerde oyle. kucuk yerlerde hala sana uzayliymissin gibi bakanlar da var .

    bir ogrencim, elinde yedigi lahmacun, bana bir gun dedi ki, (notu dusuktu) siz turkler hic bir seyden anlamiyorsunuz. senin verdigin not kesin yanlistir. yabancilarin hepsi defolmali burdan ...vs

    disiplin ? humanist tarzi olur genelde, iki dakika mudur odasinda aa cocugum oyle deme.. sonra bana - ama sende tetiklemissindir cocugu .. boyle iste .

    bu ara - cocuk dedigim 22 yasinda bir seydi ..

    YanıtlaSil
  11. @ crazy - amsterdam turistlerle karisik multi kulturel bir sehir. rotterdam, la hey, utrecht gibi sehirlerde oyle .. oralarda bu tutumu pek fark etmiyorsun, is esnasinda yolculuk esnasinda cok oluyor bu tarz seyler ..

    biraz fazla hurluk var burada, ceza sistemide zaten baska bir utopya .. demistim, burada her sey mubah ve bu cok tehlikeli bir sey ..

    halbuki belcika hollandaya nazraan daha pasifist .. yiginla turk oraya yerlesiyor .. hollandalilarda, vergi kacirma olayi : ))

    YanıtlaSil
  12. İnsana ne olduğunu hatırlatmak bu farklılığı bir sınır çizgisi gibi araya koymak kötücül bir yaklaşım. Kalp kırmaktan haz alan çok kişi var dünyada ülkesi farketmiyor. Bazı sesleri duymamak, bazılarını önemsememek lazım sanırım. Hep güüçşü olmaya çalışmak da insanı ayrı bir yoruyor olmalı. 50 senede yaşasan oluşan ön yargıyı türke biçilen elbiseyi çıkartamazsın. Bunda 60 lı yıllarda avrupa ülkelerine para kazanma umudu ile gitmiş kişilerin de payı vardır mutlaka.

    Zor bir durum. Takıldıkça da yorar ve sinirlendirir, üzer insanı.

    YanıtlaSil
  13. @ Vladimir - ilk kusak hakkinda bir yazi hazirliyorum. Takdir edersiniz ki ben sizler gibi ustaca yazamiyorum, haliyle baya bir zamanimi aliyor. Neticede bir seri halinde bir yazi olacak. Cunku konu derin, uzun ve yipratici. agir bir yolculuk oldu. Birinci kusak ilk etapta hic bir sey anlamadi, oyle karambola yasadi .. Ancak gercekler son yillarda nuks den irkcilik ile yuzumuze vuruluyor.

    Burada Turksun . Ya Turkiyede nesin ?

    Tabii bu disnlanmaa bizimde payimiz buyuk; ancak ilk baslarda kendini begenmis avrupli gorulenlerin simdi geri donme seruveninde tutunamamis zavalli avrupali izlenimide ayri bir yara ..

    bosuna araf demiyorum ben ..

    YanıtlaSil
  14. çok güzel yazmışsın Hüzün böceği. Yurt dışında büyümüş yada orada yaşamış olanlar iki arada kalıyorlar, dediğin gibi:((

    ama şuda bir gerçek ki; Bir Türk'ü ne kadar asimile edersen et içinde bir parça Türk'lük mutlaka kalıyor!

    YanıtlaSil
  15. @ mooie kleurtjes - o bir libas, ne kadar inkar edersen et o senin kimligin. Hos inkar edenler cok o ayri ..

    Bu arada, begendigine sevindim zira uzun yazinca pek akici olmuyor yazilarim :))

    YanıtlaSil
  16. bence gayet başarılı hatta benimde aklıma bir şey getirdin:)

    YanıtlaSil
  17. ay merci bella ..

    negeldinegeldinegeldi yoksa sorpriz yimirta mi olsun ...

    hehe klavye diksiyonum bozuldu iyimi .. : ))

    YanıtlaSil
  18. :)) süpppriiiiiiiiiiiz:)

    zavallı klavyecik, çok mu bastın tuşlarına, yoksa ona da seninle birlikte yemek mi yedirdin?:p

    YanıtlaSil
  19. heyecanla beklios ben ve klavyem hii : ))

    yok onun heyecani baska .. birazdan yayimlicam : ))

    YanıtlaSil