3 Nisan 2012

When cultures collide, what do Turks do ?


Türkiye vs. Avrupa Birliği;
Çok farklı kültür anlayışına sahıp ve güç oyununda birbirlerine liderliği kaptırmamakta direnen ezeli dost/düşman. Sizce bu iki kültür çatışır mı ?


Sizce Türkiye AB'ye girmeyi hak ediyor mu ?
Ve ya girmeli mi ?

Evet ... Neden ?
Hayır ... Neden ?

Sizce AB Türkiye'ye kabul oyunu vermeli mi ?

Evet ... Neden ?
Hayır ... Neden ?


Motivasiyonunuzu açıklarmısınız ?

* İlerleyen zaman içerisinde kendi düşüncelerimi sizlerle paylaşacağım.


22 yorum:

  1. bence hic girmesin boyle daha iyi

    YanıtlaSil
  2. türkiye ab ye girmeyi hakediyor mu derseniz. tartışılır. ama ab ye girmeli mi derseniz, bütün gönlümle çok isterim.
    insanın daha özgür daha mutlu yaşamasını sağlayan şeyler, uygarlık, bilim, sanat, felsefe orda çok daha üst düzeylerde. bu bir gerçek ne yazık ki.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir kac ab uyesine nazaran tr bir adim onde degil mi ? Durum o kadar mi vahim ?

      Sil
  3. Çok fazla anket gibi geldi bu soru :D

    Kimin ödevine/projesine/tezine yardım bu? :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cevap verirmisiniz sayin Bay E. :) dizinde goruslerinizi alalim efenim ..

      * mayis icin hazirladigim dersprogramina ekleyecegim. Ab de ki dusunceleri biliyorum, ama TR den, dusuncelerinden hic bir fikrim yok. Dolayisiyla sizlerin degerli fikir ve goruslerinizi aktarmanizi istiyorum . Kendim icin degil billahi, egitime katki olayi yani.

      Sil
    2. Sadece avrupa birliği özelinde değil, genel olarak her yere serbest dolaşımın tanınması gerektiğini düşünüyorum ben. Yerleşmek için şartlar düzenlenir o ayrı. Ayrıca bizdeki düzenlemelerin yapılması için illa ki birliğe girmemiz gerekmediğini düşünüyorum. Bunun için gerekli düzenlemelerin yapılması yeterli. Şahsi fikrim de eğer bu kadar uzun süredir bir şey sürünüyorsa olmaması olmasından daha hayırlı olacaktır. Avrupa zaten kendi içinde anlaşamayan bir toplulukken biz neden anlaşamayan 5. tip olarak girelim ki? (Diğer anlaşamayanlar Anglo-saksonlar, germenler(iskandinavlar dahil), latinler ve slavlar)

      Sil
  4. bence girmeyi hak ediyoruz. çünkü AB'nin kesin kriterlerine eskisi gibi uyan ülkelerin sayısı azaldı. Bazı kesimlerimiz yaşam tarzı, hayata bakış açısı vb durumlardan ötürü kültür konusunda fazlasıyla farklılaşıyor AB ülkelerindeki insanlardan. Ama totalde girmeyi hak ettiğimizi düşünüyorum. AB nin bizi istemeyen kesimlerinin de istememe sebebi olarak parlemantoda almanya dan sonra en çok üyeye sahip olacak olmamızı görüyorum.

    YanıtlaSil
  5. AB'ne girmemize karşıyım. AB -maalesef gerçek bu- bir hıristiyan birliği olduğu kadar, değil dünyaya Avrupa'ya bile katkısı tartışılır bir kurum haline geldi. Şimdiye kadar "uyum" paketleri adı altında kabul edilen ve uygulanan kural ve normlar ise Türkiye'nin zaten açığı olan noktalardı ki iyi oldu. Ötesi boş ve faydadan çok zarar getirici. Bütün bir AB mevzuatı Türkiye için uygun değil zira kalıp şeklinde biçili bir elbise giymemiz demek ki Türkiye ne coğrafi ve jeopolitik ne de kültürel yapısı sebebiyle bunu giyemez, bu daha önce(cumhuriyetin ilk yılları) hiç içimize bakmadan,bolluğunu darlığını ölçmeden giymeye kalktığımız "Batılılaşma" elbisesi gibi olacaktır.Tecrübeler göstermiştir ki ithal edilmiş hazır giyim elbiseler Türk-Doğu insanına uymamıştır.

    YanıtlaSil
  6. Türkiye'yi bu konuda samimi gördüklerini zannetmiyorum. Ülkenmizin isteği sanki sıradan bir vatandaşın Sayısal Loto'dan büyük ikramiye yakalamayı hayal etmesi gibi bir istek. Ya olursa. Ya olursa. Böyle de olmaz ki.

    Adalet sarayların büyütmekle adalet gelmediği gibi girme arzumuzun büyümesi ile AB'ye girmemiz mümkün değil bence. Hakettiğimizi düşünmüyorum. Müthiş bir curcuna var burada. Heriey, kapanın elinde kalmış. Her hangi bir konuda kural var mı yok mu? Varsa uygulanır mı? Bunları bile bilen yok.

    :(

    YanıtlaSil
  7. bence hak etme meselesi değil de daha çok gereklilik meselesi, bence gerek yok AB gibi bir topluluğa girmemize, AB meselesi karışık, bir kere bizi istemiyorlar, ikincisi biz onlardan çok farklıyız ve AB'ye alınsak bile (ki gerek yok)hiç bir zaman bizi AB birliği içerisinde gibi görmeyecek ve kabul etmeyecekler. Zaten AB'de birbirini istemez oldu, parasal sıkıntılar çıktıkça kendi içlerinde birbirlerini istemiyorlar, bizi ne yapsınlar biz toptan batırırız onları, zir dış borç aşmış gidiyor.

    YanıtlaSil
  8. İnsan herkezi sevebilir ama herkeze güvenemez dimi eva :?

    Bu arada avrupa birliğine girer miyiz bilmem ama girersek çok güzel olur avrupa'nın etinden sütünden faydalanmak lazım.

    YanıtlaSil
  9. AB kendi içinde yozlaşmış ve çürümüş
    bir sürü çıkar planı
    AB'ye girmeyği hak edip etmemeyi tartışmak artık anlamsız
    AB üyesi nice ülke yakayı sıyırmaya uğraşıyorken bence

    YanıtlaSil
  10. Kurtuluşumuz AB değil Asya'ya açılmaktadır. AB hele bi kendi iç dengesini sağlasın.

    YanıtlaSil
  11. Bence ab ye girmelimiyiz. Ülke olarak girlim de. Beni almasınlar :))

    Ab bize oy kullansın mı? Kullanmak istedi de bu zamana kadar kullanma diyen mi oldu.

    Kısaca leyla abla. Ab oy kullansın desek yani kullanacağını bilsem.

    Ben hayır oyu için onaylarım.

    YanıtlaSil
  12. “AB”... bi zamanlar adı “aet” olup, sonradan “ekonomi” bacaa kesilip kısaltılıp, kısaca “at” edilen, sonra “AB”de karar kılınan “ab” bu, sanırım..

    “at”a girebilme girişimleri en hızlı dönemini 93’lü yıllarda yaşadı.dönemin hükümeti “at”a girebilmek için çok çabalar sarfettiydi.yanlış hatırlamıyosam, sarışın güzelimiz,başbakanımız “ya giricez, ya giricez!” diye kürsü yumruklamıştı.
    o zaman fena halde karşı çıktıydım;“eğer ‘at’a girersiniz ‘at’ın intikamı korkunç olabilir!’ diyerek.. lakin sonradan şööle bi düşündüm de… kendi kendime, “niye ki lan?! eski adıyla “at”, bugünkü hâliyle “ab”, zaten de nerdeyse yüzbuçuk yıldan fazla içimizde, kanımıza girmiş, içimize işlemiş, böbreğimize kadar da oturmuş.. ömr-ü hayatımızda bi kere de biz “ab”ye, kerhen de olsa bi duhul eylesek; ne olmuş yani, ölmüş mü ki insanlık?!” dedim..
    ..
    bence, ben bi girelim derim..baktık beğenmedik; çıkarız..

    YanıtlaSil
  13. Sevgili GÖK-TÜRK de eklemş -

    AB Türkiye'yi kabul etmeli çünkü nüfusu gün geçtikçe yaşlanan ve iş gücü kaybına uğrayan yaşlı bir AB için bünyelerine alacakları ortalama 15-20 milyonluk genç işgücü AB ne ilaç gibi gelecektir.

    AB Türkiye'yi kabul etmemeli çünkü en basit tabiriyle müslüman-hristiyan çatışmasına yol açabilir ve hristiyan bir avrupa müslüman bir çoğunluğa pek iyi gözle bakmayabilir.

    İlk aklıma gelenler bunlar.İşe yarar umarım..


    Türkiye AB'ye girmeli çünkü başta ulusal çıkarları bunu gerektiriyor ve aynı zamanda AB'ye girildiği taktirde ekonomik ve kültürel alanlarda belli bir zenginleşmeye gidilebilir ve dolayısıyla ülke insanının refah seviyesi artabilir.

    Türkiye AB'ye girmemeli çünkü günümüzde ekonomisi günden günden göreceli kötüye giden bir Türkiye'nin yine ekonomisi zayıflayan ve birlik olma vasfını yavaş yavaş yitiren bir AB'nin içinde olmak Türkiye'ye zarar verebilir ayrıca eğer AB'ye girmek çağdaş kuralllar dışında bizi biz yapan değerlere dokunacaksa AB'ye girmek sakıncalıdır.

    YanıtlaSil
  14. Yorumları kısaca göz gezirdim fakat paylaştığım belkemiği niteliğinde bir yoruma rastlayamadım yorum yazmak istedim.

    Kısaca şunu söylemek isterim,

    Toplumların(insanın) kültürel gelişimi hiçbir zaman yukarıdan alınan bir takım kararlar ve uygulamalarla gerçekleşemez.

    Bu, insana ve topluma bilim dışı idealist bir bakışın ana çözüm yoludur diyebiliriz.

    Yani toplumun (insanın) sağlıklı (evrensel, özgüvenli, duygusal ve mantıksal kompleksleri çözümleyebilme, gelişmiş estetik algı, özgürlükçü, eşitlikçi, vs...) gelişimi tam tersine aşağıdan gerçekleşen/gerçekleşmesi gereken bir süreç olgusudur diyebiliriz.

    AB nin tarihi aşağıdan yükselen halk mücadedelerinin üzerine kurulmuş bir reformist/sosyal sosyoekonomik düzene dayanır.

    Dolayısıyla Türkiye'de eğer sosyal adalet, özgür, eşit vs bir sosyokültürel ortama erişilebilmesi için bunun bizzat toplumun (yani aşağıdakilerin) talebi ve ısrarcı mücadelelerine dayanması gerekmektedir.

    Yoksa asla o kişi (toplum) sağlık ve ayakları yere basan bir olgunluğa erişemeyecektir.

    Ayrıca dünya halklarını ayıran harita üzerindeki sınırların da gereği ve gereksizliği tartışılmasından yanayım.

    Kimin için vardır o sınırlar ve kimin için devam ettirilmek istenmektedir?

    Dünyada yaşayan normal insanların (aşağıdakilerin) birbirleri ile ilgili bir sorunu yoktur. Sorun varmış gibi yapıp birbirine düşman etmeye çalışanlar kimlerdir.

    AB tartışması da bu açıdan hem sınırlarla ilgili hem de yukarıdan bir tartışmadır.

    YanıtlaSil
  15. @ blogcanlar - yorumlariniz - ilaveleriniz icin tesekkur ederim ..

    mayis icin dersprogrami hazirliyorum ve sorulardan bir kaci boyle.. program biter bitmez buraya sizlere aktaracagim. Yardiminiz icin tekrar tesekkur ederim : )

    YanıtlaSil
  16. Ben AB ye girmeyeyim AB benim içimde :))

    YanıtlaSil
  17. Salam! Ola biler AB-de nese olsun kiminse xoshuna gelsin...AB-de 27 olke var...Amma Turkiye dunyada economi gucune gore 17-ci yerde...Neye ve kime lazim AB- ye girmek Turkiye onsuzda guclu...Economi durum indi Turkiyede Cinden sonra recor...6-7%...AB-de ise cemi economi kalkinma 1--3%...Felsefe ve saire ucun sinirlari birleshdirmek lazim deyil...Turkiye AB-ye lazim...Turkler Islami anliyorlar...Bizim yureklerimiz goylere bagli...Avropa coxdan yere enmish...

    YanıtlaSil
  18. Öyle ülkeler bazında bakmak istemiyorum, AB'ye girersek vizesiz dolaşım olacağından girilmeli. Ha, vizeler ab'siz de kalkıyorsa girmeyelim.

    AB'yi hakediyor muyuz değil AB bizi hak ediyor mu?

    Düşünün, Yunanistan battı, İtalya, İspanya, Portekiz sırada. Diğerleri de bu çöküşten etkilenecek çünkü para birliği var! AB'ye girmek şu an için yapabileceğimiz en büyük hata olur. Türkiye'de ne kriz var ne ekonomik çalkantı. Ülkemiz 4,5 liraya benzin alıyor, %8,5 elektrik zammına %12 doğalgaz zammına ses çıkarmıyorsa, evet, biz zengin bir ülkeyiz.

    YanıtlaSil