30 Mayıs 2012

sistem çökünce ...

'kimi insan zannetsem,
hayvan yanları daha ağır basıyor ..'


Saflık ve iyi niyetlilik arasında ki fark ne ?
Tabii, saf kelimesi yerine, enayi, salak, naif vs koyabilirsiniz;
Hatta ileri gidenlerde olabilir ve iq düşüklüğü de diyebilir !
..
Ama fark ne ?

18 yorum:

  1. Lô - Lâ, fark farkındalık aslında. Yani bir insan dünyadaki bütün kötülükleri ve kötü olmanın kolaylığını bile bile iyi niyetli davranıyorsa işte bu iyi niyetliliktir. Ama saf kişi bunların farkında değildir. Aslında saf'ın anlamı değişken konuşma dilinde. Kötülükten uzak, iyi niyetli insanlar için de bazen saf kelimesi kullanılabiliyor, salak anlamı kastedilmeden.
    Enayi de hakkını yedirtenlere deniliyor ama bazen haklıyken haksız olmak da hayırlısı olabiliyor. İlla hakkım hakkım denilmemeli kimi durumlarda.
    Naif bence saf kelimesinin yerine olmuyor. Naif kırılgan, ince ruhlu insanlar için kullanılmıyor mu?
    Sevgiler =)

    YanıtlaSil
  2. ince bir fark var ama çoğu insan iyi niyetin ne demek olduğunu bilmediği ve saflığı da hor gördüğü için salak, enayi gibi kelimeler kullanıyor

    YanıtlaSil
  3. bence çok fark yok. birbirine yakın kavramlar..genelde iyi niyetli insanları küçümsemek için kullanılır saf sözcüğü..
    ayrıca küçük bir eleştirim olacak.. pis insanları hayvana benzetmekten vazgeçsek.. :) kötülükte vahşilikte çirkinlikte hiçbir canlı insana yetişemez.

    YanıtlaSil
  4. Saflık,çocuk yüreğidir,yüreğin aklı kullanmadan yüreğiyle yarattığı düşsel,yalın sevgiler yumağıdır,gülümseyen bir ışıktır.Çocuk yüreği herkes için saftır.
    İyi niyet , aklın yürekle birlikte ortaya koyduğu erdemdir.Herkese göre iyi niyet farklıdır...
    Sevgiyle kal,Lô - Lâ ...

    YanıtlaSil
  5. ikisi de 21. yy makbul değildir. "İyi niyeti" anımsatmak için öyle çok fırsat varken, her zamankinden çok elzemken hem de...

    Blog'unu çok beğendim, iyi ki blog star bahanesiyle tebrik etmek için uğradım, yine uğrayacağım!

    YanıtlaSil
  6. Eğri yolda, istese de doğru yürüyemez insan! Yanlış sorunun, cevabının doğru olmasının da bir önemi, bir anlamı, bir faydası yoktur! Bu kadar cevapsız soru nasıl olur? Ya da, tonlarca cevap, sadece bir sorunun açmış olduğu bir boşluğu nasıl doldurmaz? 'Gerçeğin çölüne hoş geldin'! Böyle demişti Morpeheus! İlk duyduğumda bile çok sevmiştim, ama gerçekten anlamaya, sanırım daha yeni yeni başlıyorum; gerçeğin çölüne hoş gelmek istemiyoruz aslında... Bunu itiraf edemeyecek kadar korkak, yalancı, riyakâr ve saçma sapanız... Sorduğun soruların da, başta bu satırlar olmak üzere aldığın ve alacağın cevapların da, mastürbasyondan bir farkı olmayacak aslında! Ama hepimiz sanki öyle yapmıyormuşuz gibi yapacağız yine! Ve bu tiyatro sahnesi, bu orta oyunu, uzun lafın kısası olmazmış ama, bu saçmalık böyle sürmeye devam edecek...

    YanıtlaSil
  7. ahhh en iyi insan bile en kötü hayvan kadar olabilse...
    nerdeee....

    YanıtlaSil
  8. Bence "iyi niyette" niyet önemli. Yani farkında olmak. Saflıkta ise farkında olmama, algılayamama durumu var sanki. Bazen birinin saflığı yüzünden başkaları zarar görebilir. Ama iyi niyetin sonuçları kontrol edilebilir gibi geliyor sanki.

    YanıtlaSil
  9. Yürek bazen sesizdir tepki verebilecek gücü zaafiyete uğramışsa,kavuşmaya odaklanmış dualar,yokluğa adanmış yakarı olursa,muhatabının değerini hiçleyenler zamanla nadim olsalar da yakacak közleri kalmamıştır yüreklerinde, tanımadığı biri çin sevdiği insanı masum bakışlara terk etmeninin vebali vardır..

    "bekleme! Ne gideni sorar seni, ne geleni arar! Ne bir el dokunur yarana, ne de bir tabip sarar. Anla artık! bu şehirde, terkedilmiş bir mezarlık kadar sahipsiz, bir sokak kedisi kadar yalnızsın! Şimdi, sağalt yaralarını yalayarak! Kimse yüreğe bakmıyor artık! kimse duymuyor, çığlıklarını! Benimse, sessiz çığlıklardan öte, her sese kapalı kulağım. Saldığın son sayha olsa da, bu sesi hiç unutmayacağım!" böyle söylüyor edip,, "Leyla seni anlayabilecek naif insanlar yok artık" -sanısna- çızık çek ! baykuşlar tünemesin umutlarının helâk olduğu viranelere, sevdasını yüreğinde taşıdığın konaklar boş kalmasın! dipsiz kuyularda yankılanmasın sesin, sevgiyle dol grinin siyaha döndüğü Evrende :'(

    sevgiler,, buruk yüreklime..

    YanıtlaSil
  10. İyi niyetli olma herşeye rağmen kimseye bile bile zarar vermeyi istememe.. Hatta öyle ki olan bana olsun benden kimseye bişey olmasın deme hali.. Saflık.. Fazlasıyla polyanna olma diyorum ben buna..Gerçekleri görmeyip te fazlasıyla iyimser olma..Ki hala çokça var bunlardan etrafta.. Ha bir de..Kimi insan sansam hayvan yönleri ağır basıyor sözün var ya..Aynen öyle..Ne yazık ki kime elimizi uzattıysak ısırdı..Kimi insan yerine koyduysak yanılttı..Kime güvendiysek ocağımıza incir ağacını dikti..Hem de öyle bir incir ağacı ki, kurumasının imkanı yok..Hayatta kimi yaşananlar çok ağır olsa da bir derstir..Kendi adıma dersimi iyi aldım..Ve düşünüyorum acaba daha ne dersler alacam? Kimbilir...Ve şükür haziran başladı..Benim ay'ım..Seviyorum ben bu ilkyaz ayını..Kalbimi adı bile ısıtıyor..Teşekkürler..

    YanıtlaSil
  11. buralardayım da hiç yazasım yok benim:(

    YanıtlaSil
  12. Yaşananları tecrübe de geç..

    YanıtlaSil
  13. lola....birde burada kutlayayım...seviliyorsun..:))

    YanıtlaSil
  14. yorumlariniz icin cok tesekkur ederim ..

    YanıtlaSil
  15. her sey iyi niyet ile baslar, bazilarinda safliga yol acar


    bu ara background harbi hos ^_____^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yili gecti bu background .. senin staj olmasa zaten buraya ugrayacagin yok. hem sen rumuz kullansana .. diger adsizlara kapak olsun ;)

      Sil
    2. ugradigim zamanlar olmustur, ama formattan onceydi. olur kullanim ben, Atsiz nasil?

      Sil