26 Haziran 2011

mim 8

Deep sormuş, 'En sevdiğiniz, unutamadığınız, defalarca okuduğunuz veya hayatınızı değiştiren ilk 3 kitap hangisidir ?' diye ..

Dedim ki, sıralamam dönem dönem değişse bile, favorit sıralamam aşağıda ki gibi.
Tabii zamanla  değişeceği aşikar ......


1. Cemil Meriç - Zihnimi zorlayan yazar. 

Meriç ile 'Ben "Avrupalı" mıyım ?' yazısı ile tanıştım. Zamanla unuttum çünkü kelimeleri bana cok ağır geliyordu ve zihnimi inanılmaz derecede zorluyordu. Cok uzun zaman olmadı, bir arkadaşım bana Meriç'in 'bu ülke' adlı kitabını hediye edince yeniden kendimi onun dünyasında buldum. Yine ağır gelmişti, sindirememiş ve onu birdaha terk etmek zorunda kalmıştım. Ancak yeni bir tavisye üzerine kendimi tekrar onun 'jurnal' adlı eserini okur iken buldum. Ve zamanla Meriç ile çok geç tanıştığım kanaatine vardım. Favorim olan 'jurnal' ile keşke yıllar önce tanışsaydım.

* Türk edebiyatı ile maalesef çok geç tanıştım, ve bunu çok büyük bir kayıp ve eksiklik olarak gorüyor ve hissediyorum ..

2. Gordimer ve Coetzee ikilisi - Tarzları birbiri ile paralel ilişki içerisinde olan Güney Afrikalı yazarlar.

Tezim için klasik Ingiliz edebiyati dışında yazarlar bulup onlar üzerinde bir arastırma yapmam gerekmişti. Bunun üzerine farklı ülkelerin literatürlerini araştırıp, değişik bakış açıları geliştirmem gerekiyordu. Ilk etapta Maori yazarı Witi Ihimaera ile tanıştım. Ancak başkası benden önce davranmıştı, eh haliyle benimde kısmetimi (mecburen) başka yerlerde aramam gerekmişti.
Nette aval aval sörf ederken (sparknotes'da) Gordimer'in 'July's People' kitap özeti ilgimi cekmişti. Onunla tanışmam da bu şekilde oldu.
Gordimer'in kitabı 'July's People' bende derin etki yarattı ki, devamını araştırdım ve nihayetinde kedimi Coetzee'nin 'Disgrace' adlı eserini didiklerken buldum.

Her iki yazarın satır aralarında çok bilindik ve tanıdık tınılar bulmuş, ve ne hikmetse kendi kulturumuz ile asosiye etmiştim. Ondan sonrası da zaten hep geldi ve diğer eserlerinide nacizane kütüphaneme ekledim.

(blog'da kitapların özetleri bulunmaktadır)

3. Oscar Wilde - Vazgeçilmezim, romantikam.

Diğerlerinin aksine Wilde ile çok erken yaşlarda tanıştım. Ingiliz edebiyatına olan tutkum da zaten orta okul yıllarıma yani çook eskiye dayanır, ki sebebini hala bilmiyorum. Sanırım Shakespeare'den kaynaklanan bir şey bu. Severim keretayı.
Her neyse, Wilde benim icin çok farklı bir yerde, kelimeleri çok farklı bir dimensi (boyut?) taşıyor, öyküleri insani uzaklara sürüklüyor. Romantiküs değilim, ancak Wilde beni zaman zaman o noktaya sürükleye bilen ender yazarlardan biridir ..

'A dreamer is one who can only find his way by moonlight, and his punishment is that he sees the dawn before the rest of the world.'

8 yorum:

  1. vaay 4 baba yazar. ağır yazarları seviyon.

    YanıtlaSil
  2. agir yazarlari sevmiyorum, kaliteli yazilari seviyorum : )

    YanıtlaSil
  3. "kedi"nin edebi açlığı yoğun olsa gerek :P

    YanıtlaSil
  4. acligi hic bitmesin globii :)

    sende yazsana ayni konu hakkinda.. ne zamandir yazmiyorsun ama . senin top 3 unu cok merak ediyorum ..

    YanıtlaSil
  5. soru aslında kitap diye sormuş ama yazar kitap karışık bir şeyler söylemeye çalışayım zira zor bir soru :)

    1 numara zaten malumunuz da, 2,3 ve 4 ü söyleyelim.

    gerçek anlamda hayatımı, davranışlarımı değiştiren 2 numaralı kitap bir hadis derlemesidir. sizin için nasıl bilmiyorum ama benim üzerimde hadislerin etkisi diğer kitaplardan çok farklıdır. ben okuduklarımı çok çabuk unutma eğilimi gösteririm bu yüzden çoğu kitabı birkaç yıl arayla 2 defa okumuşumdur. ama hadislerin nasıl bir sırrı varsa onları bir kere okudum mu unutamam, kafamda döner dururlar ve hayatıma şekil verirler. tabi ki onlara %70 bile uyduğumu söyleyemem ne yazık ki. o noktada biraz acizim.

    3 numara için bir kitap değil de yazar ismi vereyim. philippe djian'ın etkisi aslında bir yerde hadislerin etkisine benziyor ama o yaşayış şeklimden ziyade yazış şeklime etki eiyor. mükemmel bir imagery kullanımı. alıntıları paylaştığım blogda ondan da pek çok alıntı var(orayla da uzun süredir ilgilenemedim) merak edersen. çoğu insan djian'ın tarzını necip fazıl'ın deyimiyle fazla "cılk" bulabilir ama dediğim gibi benim yazdıklarım üzerindeki etkisini (bazen gönülsüzce de olsa) kabul etmek zorundayım.

    4 numara da sezai karakoç diyebilrim. onun etkisi de okurken bana müthiş bir haz vermesidir. büyük ihtimalle şiirlerinin anlamlarını hak ettikleri derecede kavrayamıyorum ama öyle olduğu zaman bile onun şiirlerini okumaktan yoğun bir tad alabiliyorum.

    bu arada escapism'le suçlandığım çok olmuştur. sosyal/milli/tarihi farkındalığımın ve hassasiyetimin insanların beklentilerini karşılamaktan uzak olduğunun hep farkında olmuş hatta bazen kendim de bunların eksikliğini hissetmişimdir. ama nedense bu durumu değiştirme konusunda çaba gösterme noktasında hep zorlanıyorum. sadece belirtmek istedim :)

    tabi ki senin de dediğin gibi beğeniler zamana, mekana, çevreye göre değişebilir, değişecektir. ama an itibariyle hayatım üzerinde en büyük etkiye sahip yazılar ve sahipleri bu saydıklarım diye düşünüyorum. mevlana'yı henüz derinlemesine okuma fırsatı bulamadım, giriş evresindeyim diyebilirim. onun dünyasına girdikten sonra bu saydıklarımda belki değişiklikler olabilir :)

    bu arada joachim zelter, ola bauer ve denis johnson'ı da tavsiye edebilirim.

    saygılar :)

    YanıtlaSil
  6. tavsiyelerini listeme ekledim .. yakinda ameliyat olcam, yani olmezsem okuyacagim : )

    demistim, sen cok az yaziyorsun .. blogunu takip etmiyorum sanma, ama cok ara veriyorsun !!

    --------

    kim ne derse, kitap/yazar tercihleri kisisel terhictir .. ona kalirsa bana kimler neler dedi .. tin ..

    agir okuyorsun sende, hos pope'un siirini kac kisi bilir ki ; )

    YanıtlaSil
  7. Allah korusun, öyle deme. Şifa bulursun inşallah. dizlerle ya da bel ile ilgili bi ameliyat mı?
    az yaşayınca az yazılıyor heralde bilemiyorum artık niye öyle oluyor. küçük şehir kurutuyor beni, bence ondan oluyor sanki.
    evet, ağır okurum, 200 sayfalık kitabı 1 ayda zor bitiririm :P

    YanıtlaSil
  8. seni komik seni : )


    sana yazarim neden olcam diye oki : )

    sadece yasamakla mi oluyor yazmak. cok okuyorsun, guzel okuyorsun . ordan yazsana ..

    YanıtlaSil