22 Ağustos 2011

Roy Lichtenstein - Source of inspiration

Kiss V

 

Bu biografiyi ekleme sebebim, son günlerde blog aleminde sıkca karşıma pop art'tan ilham alınarak tasarlanan ve trendy bir görünüm yakalamak için oluşan kiyafet, takılar vesaire çıkıyordu. Bu stilin yaygın olması çok hoş, ancak pop art'ın duayeni olarak bilinen ve yukarda ki popüler örnekleri bizlere geride bırakan Lichtenstein'i az kişi biliyor gibi geldi. Sanki, öylesine yani rastgele 'aa ne güzelmiş bundan da cincik boncuk yapayım' edası beni biraz rahatsız etti. Dolayısıyla, Lichtenstein'i yeniden gündeme taşımak yeridir diye düşündüm.

Drowning Girl


Pek sevdiğim ve en azından ne ile ugraştığını bilen, genel kültürüne güvendiğim genç tasarımcı inanirsakolurbence, bizelere bu tasarımlardan güzel örnekler sunuyor, ve bir nevi sanat dünyasına da tanıtım babında katkıda bulunduğunu düşünerek sizlere blog linkini veriyor tasarımları ile baş başa bırakıyorum. Iyi gezmeler ..

Ohh Alright


Roy Lichtenstein, 27 ekim 1923 Manhattan da doğdu, 29 eylül 1997 de Manhattan'de öldü; Amerikalı Pop-art sanatcısı.

Eserlerinde popüler reklam ve çizgi roman öğeleri kullanmasıyla ünlüdür. Kendisini ve yapıtlarını "mümkün olabildiğince yapay" olarak tanımlamıştır. Bir çok tablosunda kadın figürleri ön plana çıkar.

Orta okul yıllarında hobi olarak başladığı çizimlerinin o dönemde temel konuları caz müzisyenleriydi; Picasso'nun mavi ve pembe dönemlerinden de oldukça etkilenmişti. Liseden sonra New York'tan ayrılıp Ohio Güzel Sanatlar Akademisine yazılan Lichtenstein'ın eğitimi savaş nedeniyle yarım kaldı. Ancak savaş bittikten sonra bunu tamamlama ve hatta master yapma fırsatını buldu. 1950'lerin başında artık New York'ta işlerini sergileyebiliyordu.

Bütün bunlar onun hayal gücünü destekliyordu; ama asıl vurucu nokta oğullarından birinin bir gün elindeki Mickey Mouse kitabını gösterip "eminim sen bu kadar iyisini çizemezsin" demesiydi. Roy Lichtenstein 1961'de cizgi romankarelerinden tipleri gösteren altı tane resim yaptı; bunların sadece renklerini ve orijinal kaynaktaki formlarını değiştiriyordu. İşte zamanla onun resminde imzası haline gelecek Benday noktacıklarını, kalligrafi ve Konuşma balonları bu dönemde kullanmaya başlamıştı.

Bir sonraki yıl galeri'deki solo sergisi onun kariyerinde bir fırlama noktası oldu. Bundan sonra Amerika turu gibi büyük işler yapabilme olanağına sahip oldu.

Yaşadığı dönemde pek çok tartışmanın odağında olmasına rağmen ölümünden beş yıl sonra bugün sanat tarihindeki mihenk taşlarından biri olarak kabul edildiği bir gerçek. Bu sanatçının canlı ve basit pop sanatı, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra soyut ekspresyonizm'in hakim olduğu sanat dünyasında radikal bir değişimi işaret etmiştir.
Lichtenstein, her zaman çocuksu bir ruha sahip olmuş, ama bu çocuksuluğunu akıllıca kullanarak sanat ortamına çok dikkat çekici, etkili eserler bırakmıştır. Çizgi romanlardan seçtiği bir kesiti alarak büyüten sanatçı, güncel ve popüler konu, olay ve kahramanları büyük bir yalınlık içinde sunmuştur. 1962den sonra Mondriaan, Monet ve Picasso'nun resimlerini kendine özgü tekniği kullanarak çizgi roman dili içinde yeniden oluşturur, yani popülarize eder. Lichtenstein, coşkulu bir dille, çizgi roman görüntülerini büyütürken bu çizgilerdeki belirgin ve sert grafiksel özellikleri, daha abartılı bir biçimde vurgulanmıştır.

blackpearlscurse'den alıntı

12 yorum:

  1. Harika bir bilgilendirme olmuş emeğine eline koluna sağlık loliş:)

    YanıtlaSil
  2. roy'u pek severim. bazı yazılarıma fotolarını koyarım. pop art da pek severim. warhol tayfasını da.

    aman bizde öledir. herşeyin pop'unu çıkarırlar. che bile romantik oldu.
    :)

    YanıtlaSil
  3. bilmiyordum, öğrenmiş oldum.
    anlaşılan öğrenecek daha çok şey var senden :)

    YanıtlaSil
  4. @ inan - ricaa ederim : )
    Yazacaktim, vesile oldun iste :)

    YanıtlaSil
  5. @ by tukanci - Estg !
    Senin gibi bir bilgi kupunun bunu bilmemesine ihtimal bile vermiyorum ;)

    YanıtlaSil
  6. iki kere okudum bütün yazıyı :/ hayır anlamadığımdan değil.. güzel geldiği için..

    çok güzeldi gerçekten de.. bilmediğim bir şeyi öğrenerek ayrıldım buradan bu seferde :)

    simit yicem şimdi de :p

    YanıtlaSil
  7. @ fkh - tesekkur ederim .. sevindim : )

    ama neyse mubarek gunun hatirna afiyet olsun diyorum : (

    YanıtlaSil
  8. Geçen inanırsak' a sormuştum yanıtını senden aldım hep sevdim bunları ama
    sanatçını pek aratımamışım ..ne yalan söyleyeyim bilgilenmek hoşuma gitti sağolasın can can..:))

    YanıtlaSil
  9. @ crazy - recaa ettim deli kadin : ))

    Vesile oldunuz bende size tesekkur ederim : )

    YanıtlaSil
  10. Evet pop-art son anlarda hortladi ve bence cok da iyi oldu. Hatta beyoglunda bir magazada (Elif Civan Otto butik) bir suru pop art kiyafetleri bulabilirsiniz. Ben de orda cok sirin bir makyaj cantasi gormustum.

    YanıtlaSil
  11. @ pearl - ney yalan soyleyeyim kiss v'yi gordukce aklima hep sen geliyorsun : )

    ama cidden buralarda da birden rant yapti. yapilsin, cok hos bari kim neyi tasiyor onu bilsin.

    biografy icin tekrar merci ..

    YanıtlaSil